Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ĆE IZGLEDATI?

Već je predstavljen koncept Superlige: 64 kluba, tri ranga i besplatni prijenosi utakmica

Victoire du Real Madrid face à Barcelone (2 - 1) en match de La Liga à Barcelone
Alvaro Medranda
21.12.2023.
u 12:31

Florentino Perez je istaknuo da će Superliga biti otvorena i "kompatibilna s nacionalnim prvenstvima", što bi, piše Mundo Deportivo, trebalo podrazumijevati da bi se klubovi mogli kvalificirati za nju preko svojih domaćih prvenstava

Europski sud pravde u Luksemburgu je donio presudu u korist osnivanja Europske Superlige, projekta utemeljenom na privatnom modelu natjecanja za najbogatije i najmoćnije klubove u Europi.

Nakon što je predstavljen u travnju 2021. godine, taj projekt je krovna europska nogometna organizacija Uefa zajedno s krovnom svjetskom nogometnom organizacijom Fifom brzo ugasila prijetivši velikim sankcijama.

Prema presudi Europskog sud pravde istaknuto je da su Uefa i Fifa zloupotrijebile svoju moć te da u skladu sa svim zakonima Europska Superliga može biti pokrenuta. 

- Činjenica da su Fifa i Uefa intervenirale i zaustavile projekt međuklupskog nogometnog natjecanja kao što je Superliga se protivi zakonu - službeno je priopćenje Europskog suda pravde.

Nedugo nakon odluke Europskog suda predstavljen je koncept Superlige. Plan je da se u njoj natječu 64 kluba raspoređena u tri ranga natjecanja - zvjezdanom (star), zlatnom (gold) i plavom (blue). Zvjezdana i zlatna liga imat će po 16 klubova (dvije skupine s po osam klubova), plava 32 kluba (četiri skupine po osam). Klubovi iz nižih rangova moći će izboriti plasman u one više, a tako da će biti i ispadanja u niže rangove. 

Natjecanje u Superligi bilo bi podijeljeno na dvije faze. Prva bi se igrala po ligaškom sustavu, a svaka momčad odigrala bi 14 utakmica, sedam kod kuće i sedam u gostima. Najuspješniji klubovi izborili bi drugu fazu - nokaut fazu natjecanja.

Nokaut-faza sastojala bi se od četvrtfinala i polufinala na dvije utakmice, kao i finala na neutralnom terenu. Utakmice bi se igrale sredinom tjedna i ne bi utjecale na nacionalna prvenstva.

Perez je istaknuo da će Superliga biti otvorena i "kompatibilna s nacionalnim prvenstvima", što bi, piše Mundo Deportivo, trebalo podrazumijevati da bi se klubovi mogli kvalificirati za nju preko svojih domaćih prvenstava. S klubovima koji bi trebali sudjelovati već se razgovaralo tijekom godine.

Još nije poznato koji je ključ za sudjelovanje u prvom i drugom rangu (vjerojatno bi se tu našli najbogatiji europski klubovi), dok bi u treći ulazilo 20 od 32 kluba prema rezultatima iz nacionalnih prvenstava.

Katalonski list dodaje da će Real Madrid i Barcelona dobiti po milijardu eura sudske odštete jer su ostali jedini osnivači i nositelji projekta. Brojni investitori žele uložiti u natjecanje kako bi ono što prije počelo, a osnivači Superlige također su naglasili da će prijenosi utakmica biti besplatni.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Brko
Brko
13:34 21.12.2023.

Samo upropaštavaju nogomet.

ZO
Zoran
18:10 24.12.2023.

Isto sve kao i UEFA. Real i Barcelona žele kontrolirati lovu. Trenutno više ne mogu kupovati najskuplje igrače pa trebaju namaknuti lovu.Oni bi drmali sa sudačkom organizacijom i krojili po svom. Možda bi tu bio još jedan,dva velika kluba,a ovi svi drugi bi igrali za njih

Avatar Bill Carson
Bill Carson
22:59 21.12.2023.

Žele Ligu prvaka bez da većinu novca moraju dati nekoj organizaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije